JЕNSHЕN (Ranax ginseng) — araliyadoshlarga (Araliceae) mansub ko‘p yillik o‘t. Sharqiy Osiyo, Xitoy va Koreyada tabiiy holda o‘suvchi qadimgi o‘simlik. Juda qadimdan dorivor o‘simlik sifatida ma’lum (ildizidan olingan dori-darmonlar organizmning quvvatini oshiradi). Bo‘yi 30—50 sm, barglari panjasimon qirqma, gullari mayda, ko‘kish, soyabonsimon to‘pgulga yig‘ilgan. Mevasi yumshoq. Etli ildizi silindrsimon, xushbo‘y, ta’mi achchiqroq. Ildizining yuqori qismi yo‘g‘onroq, pastki qismi shoxlangan, qisman odam gavdasini eslatadi. Shu bois unga «jenshen», ya’ni xitoycha «odam-ildiz» deb nom berilgan. Ildizining og‘irligi 20—25 g keladi. Jenshenning tabiiy zahiralari juda ham kamayib ketgan. Shuning uchun ko‘p joylarda ekib o‘stira boshlandi. O‘zbekistonda botanika bog‘ida o‘stiriladi.
Uni yovvoyi holda Xabarovskda, Koreyada, Manchjuriyada va Xitoyda uchratish mumkin. Ko‘pincha jenshen kedr daraxtlari o‘sadigan soya-salqin va sersuv o‘rmonlarda o‘sadi. Jenshen turli tabiiy o‘g‘itlarga boy, yumshoq, uvada tuproqli yerlarni xush ko‘radi. Quyosh nurlari tik tushadigan yerda o‘smaydi, xuddi shuning uchun ham u atrofi daraxtlar bilan o‘ralgan o‘rmonzorlarda o‘sadi. (“O‘zME”dan)
Jenshenning foydali xossalari
Tarkibida mavjud bo‘lgan bir qancha foydali kimyoviy moddalar sababidan jenshen qadimdan xalq tabobatida turli kasalliklarni davolashda keng qo‘llangan. O‘simlik ildizida alkaloidlar, turli shiralar, S vitamini, oltingugurt va fosfor, xushbo‘y moddalar, shuningdek, mikro- va makroelementlar bor.
O‘simlik inson organizmiga tinchlantiruvchi va og‘riq qoldiruvchi ta’sir ko‘rsatadi. Jenshen kishida ishchanlik qobiliyatini kuchaytiradi, o‘t moddasini organizmdan chiqarib yuboradi, o‘pkada gaz almashinuvini yaxshilaydi. Jenshenning shifobaxsh ta’siri natijasida kishida arterial qon bosimi me’yoriga keladi, endokrin tizimi ish faoliyati kuchayadi, qon tarkibida qand moddasi miqdori pasayadi.
Jenshen asabiylashish, siqilish va tashvishlanish holatlarida tinchlantiruvchi ta’sir ko‘rsatadi. O‘simlikni aqliy va jismoniy zo‘riqishlarda iste’mol qilinadi.
Jenshen qon shakllanishini va xotirani yaxshilaydi, modda almashinuvi va yurak-qon tomirlari tizimi faoliyatini me’yoriga keltiradi. Jenshen – ko‘rish qobiliyatini yaxshilovchi, jarohatlar bitishiga yordam beruvchi, og‘riqni qoldiruvchi, asab tizimini tinchlantiruvchi o‘simlik.
Jenshen organizmning erta qartayishiga yo‘l bermaydi, bunda organizmga boshqa salbiy ta’sir ko‘rsatmaydi. Bu o‘simlik immunitetni kuchaytiradi, tanadagi ortiqcha yog‘larning erishiga yordam qiladi. Xalq tabobatida jenshen damlama, qaynatma, malham, choy sifatida va quruqligin yanchib iste’mol qilinadi.
Tomirlardagi og‘riqni qoldirish va shamollashni davolashda jenshen. Tog‘ asalidan 1 kg olinadi va unga 50 g jenshen ildizi maydalangan bo‘laklari solinadi. Mazkur asal solingan idish qorong‘i joyda bir necha hafta saqlanadi. Tindirilgach, asaldagi jenshen ildizi qoldiqlari butkul olib tashlanadi. Bu tabiiy doridan kuniga bir choy qoshiq ichib, kishi tomirlaridagi va boshdagi og‘riqlardan xalos bo‘ladi, charchoq bilmaydi, tetik bo‘ladi, shamollashdan ham forig‘ bo‘ladi.
Yo‘tal va tumovda jyenshen. Bu dorini tayyorlash uchun bir bosh katta turp olinadi, uning bosh tomoni o‘yib olinib, chuqurcha hosil qilinadi va olov ustidagi manti qasqon bug‘xonasiga ikki soatga qo‘yiladi, uning yoniga - mantiqasqon bug‘xonasiga bitta jenshen ildizi qo‘yiladi. So‘ng ularni bug‘xonadan olinadi. Turpning o‘yilgan chuqurchasiga jenshen ildizi solinadi va unga teng asal qo‘shiladi. Turpning o‘yilgan chuqurchasi uning o‘zidan kesib olingan qopqog‘i bilan berkitiladi, bir sutka davomida tindiriladi, turp ichida hosil bo‘lgan suyuqlikni bir choy qoshig‘idan kuniga uch mahal ichiladi. Bir necha kunlik bunday muolaja natijasida yo‘taldan ham, tumovdan ham forig‘ bo‘linadi.
Jenshenli choy inson salomatligiga ajoyib ta’sir ko‘rsatadi. Bunday choyni tayyorlash uchun quritib yanchilgan jenshen ildizi ustidan qaynab turgan suv quyiladi, ustini yopib, 20 minut tindiriladi, so‘ng dokadan o‘tkaziladi. Choyni sutkasiga uch mahal bir osh qoshig‘idan bir oy davomida ichiladi, so‘ng o‘ttiz kun tanaffus qilib, muolaja kursi takrorlanadi.
Bunday damlangan choy organizmni umumiy mustahkamlovchi, kuch-quvvat bag‘ishlovchi tinchlantiruvchi xususiyatlarga ega. O‘simlikning faol moddalari asab tizimi faoliyatini mustahkamlaydi, jismoniy va aqliy charchoqni pasaytiradi, yurak va qon tomirlari faoliyatini yaxshilaydi, ishtahani ochadi, arterial qon bosimini me’yoriga keltiradi, ishchanlik qobiliyatini oshiradi.
Jenshen bilan muolaja qilish bo‘yicha tavsiyalar
O‘simlik tarkibidagi barcha foydali moddalar majmuasi organizmni sog‘lomlashtiruvchi vosita sifatida ajoyib ta’sir ko‘rsatadi. Bunda o‘simlikning sog‘lomlashtiruvchi foydali xususiyatlari kasalliklardan forig‘ bo‘lishda yordam berishi bilan birgalikda, nafaqat muolaja uchun balki, turli xastaliklarning oldini olish uchun ham xizmat qiladi.
Xususan, uning barglari, tanasi, gullari va urug‘i shifobaxsh damlama tayyorlashda ishlatiladi.
Damlamani muntazam ichish qandli diabet, tropik yaralar, neyropsixik xastaliklarni davolab tuzatishda, shuningdek, doimiy charchoqdan forig‘ bo‘lishda, asabiylashish, siqilish va tashvishlanishdan so‘ng ruhiy yengillikni tiklashda yordam beradi.
Yaqinda olib borilgan tadqiqotlar bu o‘simlik barglarida polisaxaridlar mavjudligini aniqladi, bu moddalar turli o‘simtalarga barham beradi. Shunday qilib, bu o‘simlikdan rak kasalligining oldini olish va uni davolashda ham foydalanilmoqda.
Ortiqcha vaznli, to‘ladan kelgan kishilar uchun ham bu o‘simlikning foydasi katta, shu bilan bir qatorda u organizmni yoshartirish xususiyatiga ham ega. O‘ziga ozishni maqsad qilib qo‘ygan kishilar bu damlamani ichib yurishlari yaxshi natijalar beradi.
Xulosa qilib shuni aytish mumkin, jenshendan tayyorlangan turli dorilar quyidagi kasalliklarni davolashda qo‘llaniladi:
Bundan tashqari jenshenning turli bo‘laklaridan tayyorlangan damlama va eliksirlardan har xil ko‘rinishdagi kasalliklarning oldini olish, tana umumiy sog‘ligini tiklash, inson organizmidagi turli bezlar faoliyatini izga solishda foydalaniladi.
Jenshendan turli dorilar tayyorlanadi. Bu dori-darmonlarni dorixonalardan xarid qilib olish yoki shifokor tavsiyasiga asosan uy sharoitida tayyorlash mumkin.
Choy
Bu shifobaxsh ichimlikni jenshen quritilgan ildizining yanchilganidan tayyorlash mumkin. Uning ustidan 1:10 miqdorda qaynab turgan suv quyiladi va 10 minut tindiriladi. So‘ng damlama dokadan o‘tkazilib, ovqatlanishdan 20 minut oldin bir osh qoshiqdan kuniga 2-3 mahal ichiladi. Bunday shifobaxsh damlama kasalliklarning oldini olish maqsadida 1 oy davomida ichiladi, keyin kamida 30 kun tanaffus qilinadi.
Asal aralashmali jenshen ma’juni
Agar asal aralashtirilsa, shirin va foydali shifobaxsh vosita hosil bo‘ladi. Buning uchun quritib yanchilgan jenshen ildizi olinadi. Unga 30 baravar miqdorda ko‘p asal qo‘shiladi (1:30 nisbatda bo‘ladi). Uni iste’mol qilishdan oldin uy haroratida 10 kun davomida dimlab tindiriladi. Asalning o‘zi ko‘pgina shifobaxsh xossalarga ega, shuning uchun bu ma’jun butun organizm uchun nihoyatda foydalidir. Uni 2 oy mobaynida ovqatlanishdan 20 minut oldin kuniga 3 mahal 1 choy qoshig‘idan iste’mol qilinadi.
Davolanish maqsadida jenshenni iste’mol qilish biron a’zodan qon oqishi, homiladorlik, surunkali va yuqumli kasalliklarda va turli shamollashlarda mumkin emas. Jenshen iste’mol qilishning yomon oqibatlari yo‘q, lekin u kuchli ta’sir qiluvchi vosita bo‘lgani sababli, qattiq bosh og‘rig‘i keltirib chiqarishi, qon bosimi bor kishilarda (juda sezilarli) salomatlikning yomonlashuviga sabab bo‘lishi mumkin, 45 yoshga yetmagan kishilarga uni iste’mol qilish mumkin emas. Ba’zi kishilarda uni muolaja sifatida iste’mol qilinganda ko‘ngil aynish, qayt qilish, qon bosimi ko‘tarilishi yuz berishi mumkin. Shu belgilardan birontasi kuzatilsa, darhol shifokorga murojaat qilish lozim. Kunning ikkinchi yarmida jenshen iste’mol qilish tavsiya etilmaydi.
12 yoshga to‘lmagan bolalarni jenshen bilan davolash mumkin emas.
Jenshen bilan davolanayotib, mast qiluvchi ichimliklar ichish qat’iyan man etiladi.
Jaloliddin Nuriddinov tayyorladi
26 yanvar 2017 yil
Mamlakatimizning bir guruh diniy-ma’rifiy soha vakillaridan iborat delegatsiya Iordaniya Hoshimiylar Podshohligida amaliy tashrif bilan bo‘lib turibdi.
Delegatsiya tarkibida O‘zbekiston musulmonlari idorasi raisi o‘rinbosari Muhammadolim Muhammadsiddiqov, Ta’lim va ilmiy-tadqiqot bo‘limi xodimi Muhammadamin Nasriyev, Din ishlari bo‘yicha qo‘mita raisining birinchi o‘rinbosari Davronbek Maxsudov, O‘zbekiston xalqaro islomshunoslik akademiyasi O‘quv ishlari bo‘yicha prorektor Zokirjon Ro‘ziyev va bir nechta soha mutaxassislari bor.
Dastlab Iordaniya Hoshimiylar Podshohligi Vaqf, islom ishlari va muqaddas qadamjolar vaziri o‘rinbosari Abdulloh A’qiyl hamda Podshoh Abdulloh II nomidagi Imomlar tayyorlash va malakasini oshirish markazi vakili Ismoil Habbat bilan muloqot o‘tkazildi. Samimiy muloqotda tomonlar o‘rtasida soha mutaxassislarini tayyorlash, qayta tayyorlash va malakasini oshirish, ilmiy tadqiqot hamda o‘quv-uslubiy, shuningdek, ekstremizm hamda radikalizmning oldini olish yo‘nalishida amaliy hamkorlikni yo‘lga qo‘yish muhokama qilindi. Shuningdek, Iordaniya oliy ta’lim muassasalarida tahsil olayotgan o‘zbekistonlik talabalar uchun stipendiya, grant ajratish va yotoqxona bilan ta’minlash masalalari haqida so‘z yuritildi. Suhbat davomida ikki tomonlama hamkorlik aloqalarini rivojlantirish yuzasidan erishilgan kelishuvlarni amalga oshirish bo‘yicha chora-tadbirlar ishchi rejasini tasdiqlash kerakligi ta’kidlandi.
Tashrif davomida Iordaniya xalqaro islom fanlari universiteti rektori Ja’far al-Fanatseh bilan uchrashuv bo‘lib o‘tdi. Uchrashuvda Ikki mamlakat oliy diniy ta’lim muassasalarida hamkorlik qilish mumkin bo‘lgan ta’lim yo‘nalishlari va magistratura mutaxassisliklarini aniqlash, o‘quv dasturlarini o‘rganish va bir-biriga muvofiqlashtirish haqida so‘z yuritildi. Pedagoglar, ilmiy tadqiqotchilar va mutaxassislarni o‘zaro jalb qilish, malaka oshirish va stajirovka, mahorat darslarini yo‘lga qo‘yish, hamkorlikda ilmiy tadqiqot ishlarini amalga oshirishga kelishib olindi. Suhbatda Iordaniya xalqaro islom fanlari universiteti, O‘zbekiston xalqaro islomshunoslik akademiyasi, Toshkent islom instituti o‘rtasida Anglashuv memorandumlarini imzolash masalasi bo‘yicha so‘z yuritildi.
Iordaniya xalqaro islom fanlari universitetida tahsil olayotgan o‘zbekistonlik talaba-yoshlar bilan ham uchrashuv tashkil etildi. Tadbirda “O‘zbekiston Respublikasida fuqarolarning vijdon erkinligini ta’minlash va diniy sohadagi davlat siyosati konsepsiyasi”, “O‘zbekiston – bag‘rikeng diyor” mavzularida fikr almashildi. Mamlakatning mavjud qonunlari va universitet ichki tartib qoidalariga rioya etish tushuntirildi, Iordaniyada yurtimiz allomalari ilmiy merosi va turizm salohiyati targ‘ibotini amalga oshirish tavsiya qilindi.
Delegatsiya a’zolari mazkur universitetning Shariat va qonun fakulteti dekani, professor Shayx Saloh Abulhoj va hanafiy mazhabi mutaxassislari bilan uchrashdilar. Muloqot chog‘ida Shayx Saloh Abulhoj yurtimiz vakillarini Iordaniyada ko‘rib turganidan mamnunligini bildirdi. Uchrashuvda Samarqand shahrida o‘tkazilishi rejalashtirilgan UNESCO Bosh konferensiyasi 43-sessiyasining mazmun-mohiyati haqida ma’lumot berildi.
Bundan tashqari, vakillarimiz tomonidan O‘zbekistonning islom sivilizatsiyasida tutgan o‘rni, buyuk allomalarni yetishtirib chiqargan yurt ekani, o‘zbek xalqining bag‘rikeng va mehmondo‘stligi Iordaniyalik professor-o‘qituvchilarga tanishtirildi.
Manba: https://www.iiau.uz